Főoldal

Tűzoltó vízforrások ellenőrzése

Magamról

Elek Sándor vagyok, 1998 óta hivatásos tűzoltóként dolgozom a Szegedi Tűzoltóságon. 
Az évek folyamán számos káresetnél vettem részt, és igen sok tapasztalatot szereztem.
A figyelmemet viszont megragadta, hogy a panel és egyéb épületekben kialakított tűzoltórendszerek, és az olyan berendezések amelyek a tűzoltók munkáját könnyítené meg sok esetben elavultak és használhatatlanok. 
Az összefoglaló néven Száraz felszálló vezeték és a Hő és füstelvezető berendezésnek nevezett rendszerek, az épületek építésekor kerültek kialakításra! Feladatuk, az esetlegesen keletkezett tüzek gyors és szakszerű oltásának elősegítése, és a hő és füst elvezetése. Ezek a berendezések a mai felgyorsult világban igen nagy szerepet töltenek be!
 Hogy miért van rá szükség?
  • A több évtizedes elhanyagoltság miatt legtöbb esetben használhatatlanok!
  • Megvédi az épületet a további károktól!
  • Jogszabály által megkövetelt!
  • Elősegítse a hatékonyabb oltást!
  • A kiszabható bírság elkerülése!

2009 óta foglalkozom ezeknek a rendszereknek a felújításával, illetve korszerű javításával. A jelenleg érvényben lévő 55/2012(X.29) BM Rendelet meghatározása alapján végzem a javítási munkálatokat.
Munkám folyamán mindig szem előtt tartom, hogy a gyors és szakszerű munkavégzés életeket menthet! 

Fogalmak

Hő- és füstelvezetés: olyan műszaki megoldás, amely tûz esetén alkalmas a helyiségben vagy tûzszakaszban keletkezett,vagy oda behatolt hőnek, füstnek és égésgázoknak szabadba való elvezetésére

Homlokzati tûzterjedési gát: meghatározott tûzterjedési határértékû, A1 vagy A2 tûzvédelmi osztályú olyan homlokzati szerkezet, amely megakadályozza az épület homlokzata mentén a vízszintes vagy a függőleges tűzátterjedést.

Zárt lépcsőház: közlekedõ helyiség: minden oldalról elsõdleges épületszerkezetekkel határolt tér.

Tűzveszélyes tevékenység: az a tevékenység, amely a környezetében lévõ éghetõ anyag gyulladási hőmérsékletét, lobbanáspontját meghaladó hõmérséklettel, vagy nyílt lánggal, továbbá gyújtóforrásként számításba vehető izzással,parázslással, szikrázással jár.

Közvetlen tűz- vagy robbanásveszély: az égés feltételei közül egy kivételével mindegyik adott, és várható, hogy a hiányzó égési feltétel bármelyik pillanatban létrejöhet, ezáltal nem kívánt tűz vagy robbanás következhet be.