Cikk

Félmázsás beton zuhant a tűzoltóra egy szegedi társasházban


Szeged - Egy tizenöt éves szegedi társasház tetőtéri lakásából kellett elmenkelülnie hétfőn este az Aigner családnak. Nappalijuk lambériája és a fölé húzott beton négyzetméternyi nagyságokban szakadt le szobájukra.


A betont az építési terv alapján a tetőtérben fel sem használhatta volna a kivitelező Csomiép, amely azóta jogutód nélkül megszűnt. A segítségül hívott tűzoltóra félmázsás betondarab zuhant.

A tűzoltók, a katasztrófavédelem, a polgárőrök, az IKV igazgatójának és az építési iroda munkatársának jelenlétében, néhány pillanat alatt kellett a legfontosabbakat összepakolnia a szegedi Aigner családnak hétfőn este. A kétgyermekes házaspár tetőtéri lakásának lambériája szakadt le a nappaliban, majd négyzetméternyi nagyságú betondarabok hullottak a szobára.

Mint a földrengés

– Már nyár óta kerestünk egy mestert, akivel a nappali megsüllyedt lambériáját szerettük volna megjavíttatni. Az asztalosok hétfőn reggel kezdték megbontani a mennyezetet, amikor hirtelen betontömbök zuhantak le a tetőtérből – mesélte Aigner Zoltán. Miután egyikük arcát megsebezte a lehulló gerenda, az asztalosok nem vállalták a további munkát. A Bihari utcai ház lakói szerint olyan robajjal omlott le a betontömeg, mintha földrengés rázta volna meg az épületet. – A munkahelyemről rohantam haza a hírre, és csak azon izgultam, nehogy a gyerekszobában is meginduljon a plafon – hallottuk a férfi feleségétől. Ildikó még ezen az estén értesítette a tűzoltókat: úgy gondolta, csak ők tudják leszedni a tizenöt éve épült ház mennyezetéről lógó méteres betondarabokat.


Dúcol a szomszéd

Nemcsak Aignerék, a tetőtérben lakó másik család lakásának lambériája felett is betont talált az építési iroda ügyintézője. Ők azonban, szemben a pórul járt családdal, nem akarnak költözni. Ezt megelőzendő, tegnap mestereket fogadtak, akik egész lakásukat aládúcolják. Mind ők, mind Aignerék elmondták: ha kiderül, kit terhel a felelősség, azonnal perelni fognak. Az IKV a pórul járt família segítségére sietett: váltólakást bocsátottak rendelkezésükre az életveszély elhárításáig.


Pokoli fájdalom

– Két kollégám felmászott a tetőtérbe, mi pedig a törmeléket vittük ki a lakás elé – emlékezett vissza Elek Sándor. A tűzoltó főtörzsőrmesterre a harmadik forduló után egy ötvenkilós betondarab esett. – Szerencse, hogy egy kicsit tudtam lökni rajta, így az egész nem a fejemre, hanem csak a bal lábfejemre zuhant – idézte fel a történteket Elek Sándor, aki elmondása szerint pokoli fájdalmakat élt át abban a pillanatban. – Szegény csak sziszegett, és azt mondta, ez hozzátartozik a munkájához – mondta Aignerné Ildikó, aki az egész napos ijedtség miatt szintén ekkor lett rosszul. A házhoz végül csak egy mentő érkezett: Elek Sándort szállították be lábujjtöréssel a klinikára. – A lakásban ezután nagy csődület támadt. Megérkeztek a katasztrófavédelem szakemberei, a polgárőrök, de itt volt Németh István, az IKV igazgatója, valamint az építési iroda egyik munkatársa is – beszélt a nem mindennapi történetről Ildikó. A tetőtéri lakást életveszélyesnek minősítették, és a családot azonnal felszólították: hagyják el az épületet. – Kihozták az építési tervet is, amiből megtudtuk: a kivitelező a Csongrád Megyei Építőipari Vállalat (Csomiép) volt, és hogy betonnak semmi keresnivalója nem lett volna a tetőtérben – mondta Aigner Zoltán.

Ilyen még nem történt

– Felszegett lambériára betonozni? Ilyenről még életemben nem hallottam – hüledezettKovács Béla is. Az önkormányzat építési irodájának osztályvezetője megerősítette: betonnak a tetőtérben az engedélyeztetési terv alapján nem lett volna helye. Az építésügyi hatóság feladata ebben a helyzetben: megtiltja a lakás használatát, valamint szakértőt rendel ki a helyszínre. – Ő nézi meg, hogy menthető-e valami vagy szét kell verni az egészet. A helyreállítás költségeit a tulajdonosnak kell fizetnie – tudtuk meg az osztályvezetőtől. Kiderült: a kivitelezőnek építési naplót kellett vezetnie, az építés műszaki vezetőjének pedig jóvá kellett hagynia a ház használatbavételi engedélyét. – Ez talán még meglehet valahol – mondta Kovács Béla. Bizonytalanságának oka: a Csomiép még 1992-ben kezdeményezte jogutód nélküli felszámolását, ami nem sokkal ezután hatályba is lépett.